De overgang of menopauze is een bijzondere periode in het leven van de vrouw. Je lijf verandert behoorlijk in de overgang. Heel geleidelijk aan verandert je hormoonhuishouding vanaf je 40e levensjaar ongeveer. En dat kun je merken. Gewicht verliezen gaat lastiger. Misschien slaap je slechter, heb je last van obstipatie of heb je opvliegers? Of herken je jezelf niet door stemmingswisselingen, hoofdpijn of een lager libido?

Er begint ook een nieuwe fase. Wanneer je juist na je 40e goed op je leefstijl let, blijf je langer gezond, heb je minder klachten en voel je je fitter.

Ook kunnen de overgangsklachten afnemen door een gezonder gewicht, meer beweging, ontspanning, volwaardige voeding en soms suppletie.

Door de daling van het hormoon oestrogeen, heb je meer risico op bijvoorbeeld botontkalking. Ook is het risico op hart- en vaatziekten een stuk hoger dan voor de overgang. Door nu te kiezen voor volwaardige voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap kun je dit zelf positief beïnvloeden.

Stress, alcohol en sommige voedingsmiddelen kunnen de opvliegers triggeren. Wil je weten of het gunstig is om bijvoorbeeld voor sojaproducten te kiezen? Of zijn er supplementen die bewezen kunnen helpen?

Ben je benieuwd wat je zelf kunt doen? Samen stellen we een persoonlijk en haalbaar plan op om bijvoorbeeld jouw klachten te verminderen, meer energie te hebben of gewicht te verliezen. Laat je me weten of ik jou kan helpen?