Voeding bij PCOS

Heb jij de diagnose PCOS? En weet je wat het is en wat je daartegen kunt doen? Bij deze hormonale afwijking blijft (vaak) de eisprong uit en kunnen diverse klachten optreden zoals gewichtstoename, acné, overbeharing en een onregelmatige cyclus. Met een gezonde leefstijl en uitgebalanceerde voeding kun je de klachten vaak flink verminderen en je energieker voelen.

Overgewicht en verminderde gevoeligheid voor insuline spelen vaak een grote rol. Uit onderzoek blijkt dat door het aanpassen van het eetpatroon de overbeharing kan verminderen en de menstruatiecyclus kan terugkeren (wat weer de kans op een zwangerschap vergroot). Ook verbeteren de bloedwaarden aanzienlijk.

Voeding en supplementen bij PCOS

Gezonde, volwaardige voeding en beweging zijn cruciaal. Soms dragen supplementen ook bij aan vermindering van de klachten. Daarom nemen we ook de vitaminen en mineralen in jouw lijf onder de loep. Vaak komen tekorten van vitamine D, B12, foliumzuur en B6 voor bij PCOS. Ook zoomen we in op de vetzuren. Het is namelijk belangrijk om de juiste vetzuren in je voeding te hebben en in de juiste hoeveelheden, want daarvan worden o.a. de hormonen gemaakt.

En meer …

Slaap en stress hebben ook veel invloed op vrouwen met PCOS en op hun klachten. Dit nemen we ook mee in de behandeling, met praktische tips. Om jou hiermee op weg te helpen, hebben we de onderzoeken over PCOS naast elkaar gelegd. Daarin zien we wat werkt en wanneer. Zo kunnen wij een plan maken voor jou.

Bel, mail of WhatsApp me gerust.

Diëtiste Christa Louer is bestuurslid van Diëtistenvereniging Vrouw en Vruchtbaarheid. Zij doen onderzoek naar de laatste wetenschappelijke en practice based inzichten rondom voeding, leefstijl en vrouwenaandoeningen zoals PCOS. Wij hebben in augustus 2022 een wetenschappelijk artikel over de invloed van voeding en leefstijl op PCOS gepubliceerd.